Sluipverbruik is misschien niet je grootste kostenpost. Maar als je energie wilt besparen, is sluipverbruik voorkomen toch een belangrijke stap. Want het is zonde om stroom te verbruiken die je niet nodig hebt. Gelukkig kun je sluipverbruik van je apparaten heel simpel opsporen en voorkomen.
Wat is sluipverbruik?
Sluipverbruik komt voor wanneer apparaten uit staan, maar toch stroom verbruiken. Bijvoorbeeld als de tv of decoder op stand-by staat of je geluidssysteem aan staat maar geen muziek afspeelt. Nieuwe apparaten doen dat al veel minder, maar vooral oude apparaten nog wel.
Omdat de EU regels maakte voor nieuwe apparaten, komt sluipverbruik bij nieuwe machines weinig voor. De tips hieronder gelden dus vooral voor oudere apparaten.
Sluipverbruik meten
Sluipverbruik opsporen is heel simpel. Koop een energiemeter en zet deze tussen je apparaten en het stopcontact. In het scherm zie je dan hoeveel stroom een apparaat verbruikt, ook als deze uit staan. Zo zie je heel makkelijk bij welke apparaten je kunt beginnen met besparen.
Een energiemeter kost ongeveer 20 to 30 euro.
Energieverbruiksmanagers
Met een schermpje in de woonkamer, een app of website zie je je verbruik in huis terug. Veel slimme meters zijn verbonden met zulke systemen en laten je zien waar je je stroom kon verminderen. De slimme meters zijn ideaal als je wilt weten hoe je bespaart.
Apparaten met het meeste sluipverbruik van stroom
Er staan vaak veel apparaten in huis die ongemerkt energie verbruiken wanneer ze uitgeschakeld zijn. Dit zijn de grootste sluipverbruikers:
- modem
- televisie of monitor
- elektrische tandenborstel in het stopcontact
- soundbars, audiosystemen, versterkers en subwoofers
- opladers
- gekoelde en kokende waterkranen
- elektrische boilers
- koffiemachines
- HDD- en andere type recorders
Het sluipverbruik verschilt per apparaat. Sommige machines hebben een stand-by modus of lijken uit te staan, wanneer ze dat eigenlijk niet zijn.
Zo voorkom je sluipverbruik
Het voorkomen van sluipverbruik is eigenlijk heel simpel: haal de stekkers eruit of zet de apparaten echt uit. En kies voor energiezuinige apparaten. Grote kans dat je dit wel weet, maar dat het toch lastig blijkt. We geven je een aantal slimme tips. Of schaf bespaarstekkers aan!
Sluipverbruik voorkomen door dingen anders te doen
Een heel groot deel van het voorkomen van sluipverbruik zit in het aanpassen van ons gedrag. Want ja, de oplader uit het stopcontact halen vergeet je al snel. De beste tip: begin klein, bijvoorbeeld met één apparaat of stekker. Dit zijn wat voorbeelden van kleine stappen:
- doe de lader van je telefoon pas in het stopcontact als je gaat laden en haal hem er na het laden meteen uit.
- kies een vast moment in de week dat je je elektrische tandenborstels oplaad
- haal voordat je gaat slapen de stekkers uit de tv
- begin met één stekker of apparaat
Gebruik bespaarstekkers
Als het lastig is om oude (en soms nieuwe) toestellen echt uit te schakelen, gebruik dan bespaarstekkers. Sluit er bijvoorbeeld je tv en recorders op aan, of je koffiemachine en kantoorapparatuur. Zo schakel je volledig de stand-by modus uit.
Gebruiker stekkerblokken met aan/uit-knop
Sluit je apparaten op een stekkerblok aan met aan/uit-knop. Zo schakel je een groep elektronica in één keer uit en weet je zeker dat je geen stroom verspilt. Denk bijvoorbeeld aan je werkplek, aan je tv-apparatuur en keukenapparaten.
Gebruik slimme bespaarstekker en schakelblokken
Sommige huishoudens zijn al helemaal geautomatiseerd. Zo ver hoef je niet te gaan, maar slimme stekkers en schakelblokken kunnen enorm handig zijn. Je stelt vooraf in dat bijvoorbeeld het stekkerblok met laders bij de bank automatisch in de avond gaat en verder uit staat. Of dat je koffiezetter in de ochtend stroom heeft, maar in de avond niet.
Naast het instellen van je dagritme kun je deze stekkers ook vanaf je smartphone bedienen. Stekker vergeten onderweg naar werk, dan zet je hem gewoon vanaf de trein uit.
Schakel verlichting uit en/of gebruik sensoren voor verlichting
Voorkom dat je lichten onnodig lang branden. Zet je verlichting op uit als je niet in een ruimte aanwezig bent. Plaats desnoods sensoren in bijvoorbeeld de hal, de kelder of op zolder met ledverlichting om te besparen én geen energie te verspillen.
Vervang oude lampen door energiezuinige lampen
Ledverlichting gaat véél langer mee en is zuiniger dan gewone halogeen of gloeilampen. Je bespaart meteen op je energieverbruik en geniet langer van goed licht.
Vervang de apparaten met het meeste sluipverbruik
Sluipverbruik komt het meest voor bij oudere apparaten. Onderzoek voor deze apparaten eens wanneer het loont om ze te vervangen.